Search
  • AdventureLand

Stengte grenser/Covid-19Da var vi kommet dit at myndighetene stengte våre grenser!

Mitt spørsmål er hvorfor skjedde ikke dette før? Hvorfor lar de smitten omtrent vandre fritt inn i Norge?

Hvorfor stopper de ikke folk på grensen? Minst 43.000 har kjørt rett frem i rundkjøringen ved Svinesund – og droppet koronatesten. Hvor mange har kommet og krysset grensen på Bjørnfjell? Ser i BLV at kommuneoverlegen på Sortland har brukt dyrebar tid og resurser på lete etter en som har oppgitt feilaktige opplysninger.

Hoteller, moteller, restauranter, puber, campingplasser, destinasjonsselskaper, ja, kort sakt alle som jobber mot og med turister sliter. Ordrebøkene er så godt som tomme. Og det ser ut som den korona situasjonene vi er i nå. vil fortsetter en stund til, ja kanskje i flere år. Det er selvsagt mange andre bransjer som sliter og strever med å få økonomien til å strekke til.

For oss har følger av korona situasjonen gjort at vi , så vidt, klarer våre forpliktelser. Korona har medført at arbeidere i fiskeri bransjen har et økt behov for overnatting. Så i mangel på nordlys- og skiturister huser man nå mennesker som er i Norge for å jobbe.

Tall som NHO REISELIV har innhentet viser følgende:

  • 29 prosent av hotell og overnattingsbedriftene frykter konkurs

  • 49 prosent av servering og uteliv (en liten nedgang fra 54 prosent før jul)

  • 44 posent av opplevelses- og kulturbedrifter (en liten nedgang fra 50 prosent før jul)

  • 29 prosent av destinasjonsselskapene (en liten oppgang fra 25 prosent)

  • 23 prosent av camping

  • 13 prosent av bilutleie

Dette er dyster lesning, og man kjenner på frykten selv.


Men finnes det noe positivt opp i alt dette? Ja, helt klart. Eller?

For oss som er avhengig av åpne grenser, folk i farta som trenger ei seng eller opplevelser er det langt mellom lyspunktene for tiden. Men oppi alt så er det vel en samlet bransje som nå snur alle stener de kommer over. En samlet bransje er i endring, og finner nye måter å drifte på, nye måter å tenke på. Rasjonalisering av drift står i fokus. Planer legges for framtiden og da med et annet syn på de løsninger man tidligere brukte. Mange har brukt tiden til sårt tiltrengt ettersyn og vedlikehold av utstyr og bygningsmasser. Kanskje også fått litt tid til å vedlikeholde egen helse i tillegg. Men mine tanker går ofte til dem som har opplevelses bedrifter som omfatter dyr, deriblant hundekjøring. Disse sliter ekstra, og hundene er arbeidsløse.

– Ingen bedrift kan være uten inntekt i et år. Den brutale virkeligheten er at mange hunder må avlives, sier Tommy Theodorsen, hundekjører og eier av turistfirmaet Kvaløya Husky.

Sommeren 2021 blir vel som sommeren 2020, Fult hus i juli og masse hyggelige nordmenn. Mulig at det ikke blir fullt så mange gjester fra Finland. Men full fart i en måned er ikke nok for å opprettholde en forsvarlig økonomi. Før eller senere må dette ta slutt. Da skal vi være klare igjen, håper vi.

Ønsker alle ei god helg og husk, ta vare på hverandre men hold avstand.
17 views0 comments

Recent Posts

See All

2021

AdventureLand
Rådhusvegen 9
N-8410 Lødingen  
Phone: +47 90 72 30 64   
e-mail: booking@adventureland.no

The reception is open from 10am to 10pm from May to October every day of the week.
The rest of the year the reception will be open after inquiries by phone or mail

2020 © Kopirett - AdventureLand Lødingen